Välkomna till vår hemsida!
Gerd och Bertil
   


Litauen
Ungern

 

IMPERIALVälkommen till vår Imperial-sida!


 

Utanför Gesswein Motors
Gerd och försäljningschefen Bob Paulsen med vår nyss inköpta 1965 Imperial Crown utanför Gesswein Motors i Milbank, South Dakota. Bilden tagen måndagen den 30 april 2007.


OVIK

Vem tar över OVIK? Jag avgår vid mötet den 9 februari.
Vid mötet den 9 februari togs tyvärr beslutet att OVIK skulle lggas ner
.


-----------------------------------------

Ambrosius

Programmet för våren 2016 är helt klart.En front med kraft och pondus!


1927 hette den här fina Chryslern 60. Den har funnits i Kristianstadstrakten för några år sedan.

 

 


 

I familjen finns två 1965 Imperial Crown, en grön 4D HT och en blå convertible. Den blå convertiblen skaffade vi våren 2006. Vi köpte bilen av Yesterdaycars i Qvesarum mellan Hörby och Höör i Skåne. Den gröna hard topen köpte vi i maj 2007 av Gesswein Motors i Milbank, South Dakota, USA. Vi hämtade själva bilen i Milbank och körde med den 360 mil till hamnen i Newark för transport hem till Sverige. Under vägen besökte vi svenskbygderna i Minnesota samt Walter P Chrysler-museet och Henry Ford-museet i Detroit. Du kan läsa mer om detta äventyr genom att klicka på "Bilresor" i menyn till vänster.

De här båda härliga bilarna kompletterar vår bilsamling som dels består av ytterligare en Chrysler Motors-produkt, en Plymouth PF från 1934. Den köpte vi av Thorleif Karlsson i Blidsberg, Västergötland, 1987. Efter att vi ägt bilen i 25 år har den nu våren 2012 fått gå vidare till ny ägare. Slutligen finns det också sedan 1986 en svart Mercedes-Benz 220 SE 1959. Vår första bil i familjen var en svart Mercedes-Benz 220 S 1957 som såg likadan ut som vår 1959 220 SE. Bilen är dock såld efter 24 års innehav. Den lämnade oss våren 2011.

Vid menyalternativen till vänster kan du läsa mer om våra bilar, få tips om litteratur kring bilarna, läsa om våra resor med bilarna, titta på bilder, hitta länkar relaterade till bilarna samt till sist även hitta ett kontaktformulär om du vill komma i kontakt med oss.


Litet annat om bilar.

Imperial.

Namnet Imperial började Chrysler-koncernen använda direkt som beteckning på sin finaste modellserie när Walter P Chrysler kreerat sin nya bilkoncern.

Exklusivaste och dyraste modell var från början Chrysler 70, där siffran 70 betecknade bilens toppfart. Men redan startåret för det nya bilföretaget introducerades namnet Imperial, som erbjöds marknaden 1925. Det var den dyraste modellen och kostade 2195 dollars (en T-Ford kunde man köpa för några hundra dollars!).

Namnet Imperial var alltså från början en modellbeteckning på Chryslers förnämsta vagn. Övriga hade till exempel namnen Chrysler Royal eller Chrysler och en siffra. Chrysler och hans tre närmaste medhjälpare, Zeder, Breer och K T Keller, den siste senare skulle bli koncernchef, insåg emellertid snabbt, att företaget måste ha en lågprisbil för att vara framgångsrikt. Alltså byggdes en ny bil, som fick namnet Plymouth, på basis av den enklaste Chrysler-bilen. Men det är en annan historia!

Chrysler Imperial var alltså redan från början en flott och dyrbar bil, som tillverkades i mycket litet antal. Namnet Imperial hängde med som modellbeteckning ända till och med 1954. Då hade Chrysler Motors Corp. insett att den försiktiga modellpolitik, som företaget drivit ända sedan den alltöfr djärva modellserien Airflow (och för De Soto Airstream) introducerad 1934 fullt ut på Chrysler-bilarna, inte längre höll. Marknaden ansåg, att bilarna som erbjöds marknaden under 1950-talets första år var för tråkiga och gubbaktiga.

Det behövdes en ny designchef. Man hittade en med bra meriter bakom sig:Virgil Exner

Virgil Exner!


Han kom att byta ut de försiktiga och tråkiga modellerna mot sin s k Forward Look-design. Den kom att slå världen med häpnad och göra konkurenterna stressade!.

Modellerna blev längre, lägre och bredare. De fick kunderna att tänka flygplan på fyra hjul. Och dessutom med djärv färgsättning. Men framför allt hade teknikerna tagit fram Hemi-motorn, som flera år i följd kom att leda hästkraftskriget mellan de amerikanska biltillverkarna. Chryslers bilar var snabba och dessutom vägsäkra. Framvagnen fick torsionsfjädring, som fick bilen att - efter amerikanska mått - ligga på vägen som en planka. Konkurrenterna gungade och neg som skutor i sjöstorm.

Imperial då? Jo, den blev sitt eget fabrikat, sitt eget märke och med egna återförsäljare. Den skulle tillverkas som koncernens exklusivaste bil, dyr, förnämlig, ytterst välutrustad. Den skulle toppa Chryslers märkesutbud: i botten den enklaste Plymouth, därpå Dodge, sedan De Soto och Chrysler men allra överst Imperial!
I 20 år fann man kunder för denna dyrbara exklusiva bil. Bensinkriserna tog till slut kål på Imperial som eget märke, och 1975 blev svanesången för denna lyxbil, tyvärr.

En amerikansk motortidning testade 1965 års Imperial (står att läsa i boken Chrysler Imperial Gold Portfolio) och kunde inte finna ord nog för att lovorda den. Han skrev så här:


If these cars don´t sell, it´s because the public doesn´t know what´s good for it. End of report.

" Om inte dessa bilar säljer beror det på att marknaden inte förstått vad som är bra för den. Slut på rapporten".

Jag håller verkligen med den journalisten. 1965 års Imperial är en riktigt, riktigt fin bil, som man njuter av varje gång man sätter sig vid ratten i den ombonade kupén. Tystnaden i kupén förstärker denna njutning liksom den tystgående motorn, som bara svagt mullrar under den långa, blanka motorhuven!

Under de senaste åren har Chrysler, dels som ägt av DaimlerChrysler-koncernen, dels som senare eget fristående bilföretag och dels ägt av italienska koncernen Fiat - som också äger Ferrari, faktiskt - försökt ta fram en ny Imperial i lyxsegmentet. Prototyper har visats, men dragits tillbaka sedan amerikanska kongressen talat om vad som i framtiden ska gälla beträffande bensinkonsumtion i nya bilar. Men ny teknik och kanske nya drivmedel kan ge Imperial möjlighet att komma åter som bilmärke!


Två skönheter utanför vårt hus: 1965 Imperial Crown convertible och Imperial
Crown 4d HT.Plymouth.

1928 såg marknaden för första gången Chrysler-koncernens lågprismärke Plymouth. Den första bilen presenterades den 7 juli (min födelsedag!) av den kända kvinnliga piloten Amelia Earhart! Den Plymouth´en - som faktiskt hette Chrysler Plymouth - rullade av bandet den 14 juni 1928, och när väl modellåret var slut hade man byggt 66 097 stycken Plymouth´s! Billigaste Plymouth´en kostade 670 dollars.

Plymouth,

alltså!
Debutmodellen hette Q, och var utrustad med en enkel fyrcylindrig motor på 45 hk/SAE vid 2800 varv i minuten.

Den nya bilen var mycket avancerad för sin tid. Den hade trelagrad vevaxel, men framför allt var Plymouth utrustad med hydrauliska fyrhjulsbromsar! Det hade alla Chryslers modeller från första början, ett kraftfullt säkerhetstänkande på den tiden. Ford, till exempel, hade bromsar som manövrerades med vajrar, som oftast behövde spännas om för att inte bromsa snett.
Varje motor hade serienummer instämplat. Andra koder verifierade att det var rätt motor i rätt chassie!

Kraftfull försäljning
Försäljningen steg raskt för det nya bilmärket. Året efter sålde man 108.345 exemplar, och man slog ett världsrekord genom att köra en bil oavbrutet i 635 timmar sammanlagt 11419 miles, 1827 mil.
1932 kom en ny kaross, som förebådade kommande design för 1930-talet. Den fyrcylindriga motor gav 65 hk/SAE.
1933 blev ett stort år. Efter att Chrysler-koncernen lagt 9 miljoner dollars på utvecklingskostnader fick Plymouth sin första sexcylindriga motor. Den fyrlagrade motorn på 3,01 liter utvecklade 70 hk/SAE. Inte nog med det. Plymouth fick också en helt ny kaross, som i sina grunddrag skulle vara med också 1934. Årsproduktionen 1933 blev 195.154 bilar.
1934 års modell, som vår är, fick en kraftigare motor på 3,3 liter, och som gav 77 hk. Det året tillverkade man rekordmånga bilar, 225.817 stycken.
1935 blev det åter en helt ny design på Plymouth, som blev mer och mer strömlinjeformad. Dock slapp den få Chrysler´s och De Soto´s Airflow och Airstream-design, som helt punkterade försäljningen av Chrysler-bilar. Årsproduktion: 249.940 ex.
1936 skördade Plymouth ännu fler försäljningsframgångar, och bilmärket som nu funnits i bara åtta år ttillverkades i 427.499 ex. Greta Molander, Sverige, vann både 1936 och 1937 års klass för kvinnliga bilförare i Monte Carlo-rallyt i Plymouth.
1937. Tillverkningen blev 478.350 ex.
År 1939 hade Chrysler-koncernen totalt byggt tre miljoner Plymouth-bilar!
1940, näst sista helåret för biltillverkning i USA, byggdes 316.417 exemplar. Walter P Chrysler avlider after en tids sjukdom. Företaget och Chrysler Building är två stora minnesmärken över denne kraftfulle entreprenör!
1941, sista helåret före USA:s inträde i andra världskriget, tillverkades 354.139 Plymouth-bilar. Fyra miljoner Plymouth-bilar har tilverkats sedan 1928.
1942, bilproduktionen i USA stoppar under vintern. Sista bilen lämnar Plymouth-produktionen den 31 januari. Totalt har det då byggts 27.645 bilar.
Källa: Standard catalog of American cars 1805-1942.


Namnet, då?
Varför fick den namnet Plymouth? Jo, de första kolonisatörerna i det nya landet var pilgrimer, som kom från staden Plymouth i England och med ett skepp, Mayflower! Skeppet tog amerikansk mark vid en stor klippa, som fått namnet Plymouth rock. Det är och har varit en slags nationalhelgedom för amerikanerna, och för Chrysler var valet av det namnet något som borgade för högsta kvalitet och tillförlitlighet och styrka.


.

GP-tävlingarna i Kristianstad 1955.
40-årsjubileet 1995.


År 1955 genomfördes Sveriges Grand Prix på den dåvarande Råbelöfs-banan i Kristianstad. Ägaren till Råbelöfs gods, godsägare Douglas Kennedy, upplät välvilligt sina marker för detta spektakulära evenemang, som drog omkring 100 000 åskådare det året. Det är det största idrottsevenemang, som någonsin genomförts i Kristianstad.


Inne i Södra Kasern drog Mercedes´potenta racerbil 300 SLR, känd från tävlingarna i Kristianstad på Råbelöfsbanan 1955, till sig publikens beundrande blickar.
Bilden till höger visar motorcyklarnas start för de tre uppvisningsvarven vid 40-årsjubileet 1995..


Mercedes-Benz var ett huvudmärke i tävlingarna, och när jag arrangerade en Mercedes-Benz-träff med en rallykörning 1994 så gjorde vi självklart ett stopp på Råbelöfs slott. Douglas Kennedy kom givetvis ut från slottet och tittade på de fina bilarna, särskilt den som ägdes av Hans Bagge, Hyltebruk, en Mercedes-Benz 300 SL, som faktiskt var med i tävlingarna den gången.


GP-jubileet
Det blev ett fyrtioårsjubileum som hette duga! Arrrangerande klubb var NFV, Nordskånes Fordons Veteraner, där jag var sekreterare i tio år. Tack vare att alla krafter i klubbledningen och åtsklliga medlemmar och en lång rad andra entusiaster jobbade och slet kunde vi genomföra detta uppseendeväckande jubileum sommaren 1995.
Självklart var det ett långt förberedelsearbete. Vi hade fått disponera Södra Kasern för jubileet, och där ställde klubben iordning en utställning, där ett trettiotal motorcyklar ställdes upp i en slags startplats, som medlemmar byggt, och på andra sidan och längs väggarna hade byggts en "depå" med åtskilligt material som var från just 1955! Richard Bruzelius, den store samlaren av sådant material, ställde detta till förfogande. Längst fram stod den självklara bilikonen: Mercedes-Benz 300 SLR! Den racerbil, som belade plats ett och plats två, styrda till seger av Juan Manuel Fangio och Stirling Moss! Två av motorvärldens absolut största namn i bilsammanhang överhuvudtaget! Nu stod 300 SLR-bilen här i vår utställning i Södra Kasern!


Mercedes-Benz 300 SLR i full fart på Kanalgatan på Kulltorp i Kristianstad! Här har den precis passerat övergången av Blekingejärnvägen.
Storpublik
Jubilet drog massor av folk, och vi uppskattade antalet besökare under de tre utställningsdagarna och alla de som kom till Råbelöfsbanan när motorcyklar och racerbilar "uppvisningskörde" på lördagen till minst 20 000! .


Douglas Kennedy tittade intresserat på Hans Bagges fina Mercedes-Benz 300 SL. Bilden till höger är vid samlingen vid Vittskövle slott tidigare på dagen.

 


 

  
 

 

 
   
   
   
   
   
   

Senaste uppdatering
2016-02-12